Ubuntu:Intrepid sr

From

Jump to: navigation, search


Koristite Kubuntu ili Xubuntu? Posetite http://kubuntuguide.org/ and http://xubuntuguide.org/


Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex)

Ubuntu Intrepid Ibex, naslednik Hardy Herona objavljen je 30. oktobra 2008, sudeći po trenutnom rasporedu objavljivanja. Ovaj vodič je u osnovi namenjen za rane korisnike i testiranje dok datuma objave izdanja 8.10. Intrepid Ibex nije nipošto stabilan i spreman za BILO kakvu upotrebu za ozbiljan rad i okruženje. Molimo Vas za pomoć na proširenju i unapređenju ovog uputstva.

Contents

Preface

Više podataka o Intrepid/8.10

  • Ubuntu 8.10 je objavljen 30. oktobra 2008.
  • Kodno ime mu je Interpid Ibeks (Intrepid Ibex) i naslednik je Hardi Herona (Hardy Heron).
  • Osnovne aktivnosti ovog izdanja su na unapređenju rada s udobnosti korišćenja radnog okruženja poboljšanjem brzine, uvođenjem novog podrazumevanog izgleda okruženja (teme) i činjenjm pristupa mreži i internetu lagodnim i jednostavnim ili čak nepotrebnim da se podešava ručno. Uvodna poruka od Mark Shuttleworth

Ubuntu pozadinu radne površine

Ubuntu pozadinu radne površine možete besplatno skinuti odavde

Jednostavno uputstvo kako unaprediti sa Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) na Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex)

Ako želite da unapredite stabilno izdanje Ubuntu 8.04 na Ubuntu 8.10 koristite ovao jednostavno uputstvo Uputstvo za unapređenje

O Upravljanju programskim paketima

Ubuntu koristi pakete zvane deb (.deb) koji se međusobno odnose preko velike mreže međuzavisnosti i sukobnih odnosa. Paketi postavljeni ili ukonjeni preko ovog sistema osiguravaju da su odgovarajuće datoteke postavljene, podešene i ukonjene na automatski način. gde je moguće, najbolje je koristiti ovaj sistem umesto postavljanja programa ručno ili preko pravljenih skripti za postavljanje. Većina programa je dostupna u Ubuntu programskim riznicama (Repositories) i dopunskim ličnim arhiviranim paketima (.deb) koji mogu da se dodaju ako je potrebno novije izdanje nekih programa.

Kako da vidite koje izdanje Ubuntu sistema koristite

Da biste videli koje izdanje Ubuntu sistema koristite, možete da unesete sledeću komandu u terminalu (konzoli/komandnoj liniji) :

lsb_release -a

Da biste ustanovili na kom izdanje je Linuks jezgro sistema koje koristite

Unesite ovu komandu:

 uname -a

Novija izdanja Ubuntu sistema

  • Ubuntu koristi šestomesečni period izlaženja
  • Ova izlaženja se dešavaju u aprilu i oktobru
  • Sledeće izlaženje je planirano za 30. oktobar 2008. i to je Interpid/8.10.

O Ubuntu i zvaničnim Ubuntu podvarijantama

Ubuntu 8.04 LTS (izdanje sa dugom podrškom) Uputstva i prečice

Ubuntu snimci ekrana

Ubuntu 8.10 Alpha 1 Galerija snimaka okruženja

Pogledajte izmenjenu temu i sliku za pozadinu radne površine ovde

Ubuntu Intrepid Ibex LAMP Server

Za instalaciju Ubuntu Server Editiona potrebno Vam je oko 15 minuta, i instalacijom se dobija LAMP (Linux, Apache, MySQL i PHP) server instaliran i spreman za korišćenje. Ova opcija, je za Ubuntu Server Edition dostupna za vreme instalacije.

Ovde pogledajte jednostavno uputstvo za podešavanje.

Dual-Booting Windows i Ubuntu

Možete naići na probleme prilikom podizanja Ubuntu i Windows Viste s obzirom na način na koji novi Windows Vista bootloader radi i kako ga očekuje u MBR i boot da se ponaša. Wubi (Windows Ubuntu Installer) je zvanično podržani dual-boot instalacioni program. Ako imate problema s Wubi, EasyBCD je besplatni Windows program koji olakšava korišćenje dva operativna sistema Windows Vista i Ubuntu (među ostalim distribucijama), sigurno i brzo.

Personal tools