Ubuntu:Feisty RO/RemoteAccess

From

< Ubuntu:Feisty RO(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Current revision as of 12:46, 16 February 2008

Contents

Acces/Control de la distanţă

Remote Login prin XDMCP

Ce este XDMCP?

GNOME suportă mai mulţi utilizatori simultan. Spre deosebire de vncviewer care doar copiază ecranul curent pe un alt sistem, XDMCP permite mai multor utilizatori să se logheze şi să ruleze sesiuni GNOME individuale în acelaşi timp. În acest fel dacă dispuneţi de un sistem puternic pe care aveţi instalat Ubuntu mai multi utilizatori pot folosi calculatarele lor mai slabe pentru a se loga la el şi astfel să poată rula aplicaţii care necesită sisteme mai performante.

Cum se activează XDMCP

Pentru a activa XDMCP pe calculatorul puternic :

System -> Administration -> Login Window 

În feerastra Login Window Preferences , selectaţi

Tab-ul Remote -> Style: Same as Local -> Închideţi fereastra de dialog -> Restartaţi sistemul

Cum vă logaţi de pe un alt sistem Ubuntu

1. Restartaţi sistemul slab şi vă opriţi la ecranul de login 2. Click pe Options în partea stanga jos a ecranului de login 3. Selectaţi "Remote Login via XDMCP" 4. În fereastra de dialog, introduceţi numele gazdei sau adresa de ip a calculatorului puternic la care vreţi să vă conectaţi

Remote Desktop prin VNC

Cum se configurează conexiunea de la distanţă (nu este sigur)

Atenţie! Remote Desktop va funţiona numai dacă sunteţi într-o sesiune GNOME' sau KDE'
Să lăsaţi calculatorul nesupravegheat într-o sesiune GNOME sau KDE nu este sigur
Folosiţi (System -> Lock Screen) şi închideţi monitorul atunci când calculatorul este lăsat nesupravegheat
 • System -> Preferences -> Remote Desktop
 • Remote Desktop Preferences
Sharing ->
Allow other users to view your desktop (Bifat)
Allow other users to control your desktop (Bifat)
Security ->
Ask you for confirmation (Un-Checked)
Require the user to enter this password: (Bifat)
Password: Specificaţi parola

Pentru utilizatorii KUBUNTU (sau KDE) :

 • K Menu -> System Settings -> Internet & Network -> Sharing
 • Desktop Sharing
Tab-ul Access ->
Allow uninvited connections (Bifat)
Allow uninvited connections to control the desktop (Bifat)
Password: Specificaţi parola

Cum se conetează la un sistem Ubuntu aflat la distanţă de pe un alt sistem Ubuntu

Notă : Se presupune că sistemul aflat la distanţă are Remote Desktop configurat
Citeşte #Cum se configurează conexiunea de la distanţă (nu este sigur)
Sistemul Ubuntu aflat la distanţă: 192.168.0.1
vncviewer -fullscreen 192.168.0.1:0
 • Pentru a ieşi din vncviewer
Apasă 'F8' -> Quit viewer

Cum se conectează la un sistem Ubuntu aflat la distanţă de pe un sistem Windows

Notă : Se presupune că sistemul aflat la distanţă are Remote Desktop configurat
Citeşte #Cum se configurează conexiunea de la distanţă (nu este sigur)
Sistemul Ubuntu aflat la distanţă: 192.168.0.1
 • Dacă aveţi un router nu uitaţi să deschideţi portul corespunzător (5900 este portul folosit implicit)
Acest procedeu se numeşte port forwarding
Aceasta este o versiune freeware DotNet care necesită DotNet framework dinsponibil de la microsoft aici
" Pagina de internet a RealVNC a fost creeată şi menşinută de către dezvoltatorii iniţiali ai VNC pe vremea când aceştia lucrau la AT&T. Există trei versiuni de RealVNC : Free , Personal şi Entrerprise ultimele doua fiind contra cost.
Aceştia sunt doar doi dintre clienţii VNC care pot fi folosiţi. Puteţi mereu căuta pe Internet un alt client care să fie mai adaptat cerinţelor proprii.
 • Deschideţi clientul VNC , şi utilizaţi următoarea sintaxă pentru conectare <IP-ul sistemului la care se face conectarea><:numărul desktopului>|<::PORT>
De exemplu utilizaţi: 192.168.1.2:0 sau 192.168.1.2::5900 pentru a vă conecta la desktop-ul 0, 192.168.1.2:1 or 192.168.1.2::5901 pentru a vă conecta la desktop-ul 1 şi tot aşa...

Cum se conectează la un sistem Ubuntu aflat la distanţă de pe un sistem OSX

Notă : Se presupune că sistemul aflat la distanţă are Remote Desktop configurat
Citeşte #Cum se configurează conexiunea de la distanţă (nu este sigur)
Sistemul Ubuntu aflat la distanţă: 192.168.0.1
 • Dacă aveţi un router nu uitaţi să deschideţi portul corespunzător (5900 este portul folosit implicit)
Acest procedeu se numeşte port forwarding
 • Downloadează ChickenOfTheVNC: de aici
 • Deschideţi ChickenOfTheVNC, introduceţi gazda (adresa de IP a sistemului aflat la distanţă), numărul desktopului (implicit 0 iar portul este 5900) şi parola.
De exemplu utilizaţi: Host: 192.168.0.1, Display 0, Password: parola


Remote Desktop prin NX

Cum se instalează şi configurează un server NX

NX este mult mai rapid decât VNC, chiar şi pe conexinile cu lăţime mică de bandă , şi utilizează ssh, astfel conexiunile fiind mult mai sigure decât cele prin VNC . În loc să împartă desktopul curent cu un utilizator aflat la distanţă deschide însă un desktop ca o sesiune separată . Avantajul este că utilizatorul local şi cel aflat la distanţă pot folosi acelaşi sistem simultan fără să intervină în sesiunea celuilalt. Dezavantajul este acela că NX nu poate fi folosit pentru a împărţii acelaşi desktop şi aceeaşi sesiune astfel încât ambii utilizatori să vadă acelaşi lucru.
Prin instrucţiunile următoare se va instala versiunea free a serverului NX de la Nomachine . Nu recomandăm să încercaţi să folosiţi serverul FreeNX (open source) momentan din cauza numeroaselor dificultăţi pe care utilizatorii le-au avut încercând să-l facă să funcţioneze . Dacă acest lucru se va schimba vom modifica această secţiune corespunzător.
NOTĂ: Dacă aţi încercat mai înainte să instalaţi NX sau FreeNX şi nu aţi reuşit TREBUIE sa dezinstalaţi alături de toate pachetele pe care le-aţi instalat dor cu scopul de a reuşi instalarea . Acelaşi lucru se aplică şi dacă aţi instalat vreun server sau client Nomachine . Căutaţi calculatorul de foldere NX care au fost creeate şi ştergeţi-le (asiguraţi-vă ca au fost cu adevărat creeate în timpul instalării NX sau FreeNX ). Astfel veţi curăţa calculatorul de toate urmele instalărilor anterioare fapt esenţial pentru o instalare cu succes. Acelaşi lucru se aplică şi alor clienţi pe care i-aţi putea avea instalaţi pe sistem , dacă nu sunt exact cei descrişi mai jos . De asemena dacă aţi adăugat arhive FreeNX în /etc/apt/sources.list, înlăturaţi-le de acolo.
 • Folosind Synaptic sau Adept, instalaţi pachetul ssh . Instalarea va eşua dacă nu aveţi ssh instalat.
 • Downloadaţi următoarele trei fişiere the following three files:
"NX Desktop Server DEB for Linux" de la [1]
"NX Node DEB for Linux" de la [2]
"NX Client DEB for Linux" de la [3]
 • Instalaţi fişierele în ordinea de mai jos dând click dreapta pe ele şi instalându-le , folosind un manager de pachete sau din linie de comandă executând sudo dpkg -i cale/fişier/numefişier.deb pentru fiecare fişier. Ordinea este următoarea :
nxclient
nxnode
nxserver
 • Folosind un editor text ca root deschide-ţi fişierul /etc/ssh/sshd_config (de exemplu, sudo nano /etc/ssh/sshd_config într-un terminal) şi adăugaţi urmatoarea linie la sfârşitul fişierului.
AuthorizedKeysFile /usr/NX/home/nx/.ssh/authorized_keys2
 • Într-un terminal executaţi sudo /etc/init.d/ssh restart pentru a restarta sshd.
 • Testaţi serverul NX executând sudo /usr/NX/bin/nxserver --status într-un terminal. Rezultatul comenzii ar trebui să fie următorul :
NX> 900 Connecting to server ..
NX> 110 NX Server is running.

NX> 999 Bye.
 • Din motive de securitate este recomandat să editaţi ca root fişierul /usr/NX/etc/server.cfg modificând valorile liniilor următoare astfel :
ENABLE_AUTOKILL_SESSIONS = "1"
ENABLE_UNENCRYPTED_SESSION = "0"
 • Tot din motive de securitate este recomandat să editaţi ca root fişierul /usr/NX/etc/node.cfg modificând valoare liniei următoare astfel :
ENABLE_UNENCRYPTED_SESSION = "0"
 • Un sfat este să verificaţi folderele din cadrul /usr/NX/var/db din când în când pentru a şterge fişierele care au rămas de la sesiuni mai vechi . Sperăm că viitoarele versiuni ale serverului NX vor face asta în mod automat . Ieşind corespunzător (prin log-out) dintr-o sesiune veţi reduce numărul acestor fişiere rămase în urmă.

Cum se instalează şi configurează un client NX

 • Pentru un sistem linux instalaţi cel mai nou client NX pentru distribuţia voastră disponibil la [4]. Pentru un sistem Windows instalaţi cel mai nou client NX pentru Windows disponibil la [5] Notă : Nu trebuie să instalaţi noi fonturi decât în unele cazuri excepţionale . Pentru un client Mac OSX sau Solaris , uitaţi-vă pe pagina [6].
 • Creeaţi o nouă sesiune folosind "connection wizard", modificând opţiunile aşa cum sunt prezentate în continuare (dacă este cazul).
 • În tab-ul General , secţiunea Desktop , schimbaţi în "Unix" şi "KDE" (pentru Kubuntu) sau "Gnome" (pentru Ubuntu). Mutaţi slider-ul pentru a alege tipul conexiunii . În secţiunea Display, schimbaţi în "Fullscreen" (pentru o mai bună calitate a imaginii) şi folosind encoding-ul implicit pentru imagine.
 • În tab-ul Advanced, bifaţi "Enable SSL encryption of all traffic" (dacă aţi realizat recomandările de mai sus) .
 • În tab-ul Services, puteţi încerca să bifaţi "Enable multimedia support" - astfel POATE veţi auzi sunet de la sistemul la care vă conectaţi. Deoarece acesta depinde de conexiunea dintre calculatoare nu vă aşteptaţi la perfecţiune. Dacă folosiţi Kubuntu/KDE probabil nu veţi auzi nimic.
 • Doar pentru clientul Windows : În mod implicit dacă apăsaţi alt-tab sau alt-shift-tab, fereastra se va schimba pe sistemul local în loc de cel la care sunteţi conectat .Dacă doriţi să schimbaţi acest comportament instalaţi NX Client Utility de la [7]. Este recomdat să folositţi versiunea 1 decât versiunea 2 BETA deoarece aceasta este mai stabilă. Pentru a folosi NX Client Utility trebuie să setaţi combinaţii alternative pentru "Walk Through Windows" şi "Walk Through Windows (Reverse)" . Combinaţiile alternative sunt:
Walk Through Windows - alt-/ (utilizatorul apasă alt-tab)
Walk Through Windows (Reverse) - alt-? (utilizatorul apasă alt-shift-tab)
 • Pentru a închide sistemul la care sunteţi conectat (recomandat doar dacă este sau va fi cineva prezent pentru a-l deschide înapoi când va fi necesar), executaţi într-un terminal sudo shutdown -h +2 - Astfel veţi avea la dispoziţie două minute pentru a ieşi din sesiunea dumneavoastră înainte ca sistemul să se închidă. Este recomandat să ieşiţi corespunzător din sesiune deoarece astfel evitaţi lăsarea unor fişiere în folderul /usr/NX/var/db în urma sesiunii.
Personal tools
Sponsor